Kort In Memoriam

Dag Fred

We kennen elkaar maar relatief kort, maar het is nu alsof we elkaar al heel lang kennen. We hebben intensief de laatste weken van jouw aardse leven gedeeld; in de eerste plaats met Sonja en haar vriendinnen, familie en kennissen. Iedereen heeft geholpen dat Sonja de laatste dagen veel bij jou kon zijn. En gelukkig vertelde Sonja dat ze na jouw overlijden nog een uurtje in de nacht bij je is gebleven om afscheid te nemen. Want wat er daarna gebeuren moest, had jij met haar besproken en is ook allemaal zo gebeurd. Jij had goed nagedacht begin van dit jaar. Je wist wat op je af zou komen. Je hebt precies vastgelegd wat je wilde en bent niet voorbij gegaan aan zaken die voor Sonja belangrijk zouden zijn. Zelfs het branden van een kaarsje heb je afgewezen zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren: het lijkt een kleinigheid, maar deze geeft weer dat je alles hebt doordacht.

De laatste dagen was je niet graag alleen. Terwijl je alles kon regelen en overzien, waren er een paar kleinigheden die zelfs jij niet in de hand hebt. Het leven is ook voor jou op sommige momenten een mysterie: je hebt niet alles in de hand. Daar hebben we een dichter te hulp gevraagd:

Be careful, then, and be gentle about death.
For it is hard to die, it is difficult to go through
The door, even when it opens.

Each needs a little ship, a little ship
And the proper store of meal for the longest journey.

D.H. Lawrence (1885-1930)

Sonja en en haar vriendinnen hebben als engelen rond je bed en op het terras gewaakt terwijl jij je opmaakte om door de open poort binnen te gaan. En ik denk dat zij het ‘little ship’ waren, het bootje dat jou over de drempel droeg en dat hun aandacht voor jou het voedsel was voor onderweg.

De ‘longest journey’ is voor jou begonnen. De langste reis die geen tijd meer kent, geen plaats en ook geen doel: je bent er.

Op de reis die wij nog moeten gaan, neem ik in ieder geval enkele van jouw wijsheden mee. En voor het geval je denkt dat jij als atheïst nu heilig bent verklaard: ‘t roken neem ik niet van je over, het knoteren en afwijzen van zorg probeer ik met enige humor te  relativeren, je twijfels horen bij je (eigen)wijsheid en je onvoorwaardelijke trouw en eerlijkheid onthoud ik met veel respect.

Hiermee is niet alles gezegd, denk ik, maar wel genoeg.

Vaarwel Fred,

Heel veel sterkte Sonja,

van Gerard Sars

 

 

4 gedachten over “Kort In Memoriam

 1. admin Bericht auteur

  Dank je wel Gerard heel mooi geschreven.
  Dank je voor je steun en mede dankzij jou is de tijd dat ik bij Fred op De Ark mocht zijn een mooie herinnering.

  Liefs en groetjes Sonja

 2. toos en ger

  Lieve Sonja en Familie .
  Wij wensen jouw en famiie
  heel veel sterkte toe .
  Morgen zal het kaarsje vanaf 10 uur hier branden voor Fred .
  Heel veel sterkte gewenst .
  Toos en Ger

 3. sylvia

  Fred,

  Je hebt ons morgen reeds vier weken verlaten maar vergeten zijn we je nog lang niet. Maar de tijd komt dat we lekker ongedwongen met elkaar kunnen praten weer en komen we er denk ik achter dat het helemaal niet zo slecht is waar je nu bent. Hoop dat het goed met je gaat daar, maar geloof er zeker in. Als ik auto rijdt kijk ik vaker naar de lucht en wolken en zie je dan echt voor me dus dat komt goed. En ja lacht dat zegt veel.

  Groetjes en liefs Sylvia

Geef een reactie